Mulla menee hermot !!! Niin kovin haluaisin opetella tekemään ruisleipää , mutta ei tajuu, ei osaa, ei onnistu!!! Ekalla kerralla kokeilin tehdä Myllärin ruisleipäaineksella ja pussissa olevan ohjeen mukaan. Kävipä niin, ettei leivät kohonneet lainkaan (kokeilin sekä kuiva- että tuorehiivalla) ja uunissa tuli kivikova kuori ja raaka sisältö. Nyt sitten tein ruisleipää ihan alusta asti itse ja käytin siihen Pirkka ruisjauhoja sekä lopuksi hieman tavan vehnäjauhoja. Ohjeen otin keittokirjasta. Kävi niin, että leipä jäi hieman raa'aksi. Leikkasin yhden siivun leipää ja maistoin, no maku oli yllättävän hyvä!!! mutta kuitenkin laitoin uuniin takaisin, jos vaikka vielä kypsyis loppuun saakka. Eihän siitä muuta tullut kuin kivi, jota saisi moottorisahalla leikata. Argh! Joo naurakaa vain :D

Tässä kartionmuotoiset leivät kohoamista vaille... kyllähän ne kohosivat ja kauniisti repeilivätkin  (kohotin n.2h)

Sitten uuniin ja tässä lopputulos...

 

No ainakin jollain oli hauskaa... joskaan ei äidillä!!!

Tässä vielä ohje jonka mukaan tein leivät (puolitin ohjeen annoksen ja siitä tuli kolme leipää)

Juuri:

2 viipaletta ruisleipää (koska ei ollut entuudestaan siementä)

0,5L vettä

0,5L ruisjauhoja

Taikina:

n. 12,5g hiivaa (ohjeessa siis 25g ja siitä otin puolet pois)

0,5dl vettä

1,5tl suolaa

n. 1L ruisjauhoja mulla sitten lopulta meni

 

Liota leipäviipaleet 25 C veteen, lisää ruisjauhot. Hapatin juurta yhden vuorokauden patterin vieressä, se kupli voimakkaasti ja haisi voimakkaalle. Sitten ohjeen mukaan tuli lisätä 1,5dl ruisjauhoja elvyttääkseen juuren ja antaa muhia 2h ennen leipomista. Liotin hiivan lämpimään veteen ja lisäsin seoksen taikinajuureen. Sitten suolaa hieman ja jauhoja niin paljon kuin on tarpeen. Pellille kohoamaan. Kohotin ainakin kaksi tuntia ja uunissa pidin 225C peräti 70min varmaan (otin siis pariin kertaan jo ulos ja takaisin kun huomasin, että on raaka).... ja lopputulos seuraavana aamuna: koitin vielä jos kuori pehmenisi liinan sisällä.. Mutta ei. Moottorisahaa tuon leikkaamiseen tarvittaisiin, ja kaikenlisäksi näyttää edelleen hitusen raa'alta,tosin ei niin pahasti kuin ne edelliset leivät.

En pistellyt leipää millään lailla, voiko tämä olla syynä? Vai missä kohtaa vika?? Liikaa jauhoja?? Tällä kertaa leivät kuitenkin kohosivat toisin kuin ne edelliset... joten en ymmärrä.. auttakaahan ihmiset :)

 

ps. olen netistä selaillut ruisleipien ohjeita ja täytyy sanoa, että hermothan siinä menee. En yhtäkään samaa ohjetta ole löytänyt. Päätä siinä sitten mitä lämpötilaa käytät jne. Monissa oli että pidetään ensin 250-300C ja sitten lasketaan lämpötilaa.. monissa myös käskettiin pistelemään taikinaan reikiä... Jos kellään vinkkejä niin saapi antaa, tai hyvä ohje. Teen kerrallaan vain 2kpl leipiä, eli en halua mitään isoa ohjetta 10 ruisleipään.. Eli sen mukaan sitten suhteet :)